I sportlovstider 2024

I sportlovstider 2024

Kära medlemmar i Birgittastiftelsen,

I skrivande stund har vi vinter i stora delar av landet. Dagarna blir längre och ljuset kommer tillbaka. I föreningen och på museet är vi i full färd med att planera för det kommande året. Under 2023 har vi arbetat med omställningen till vänförening för Sancta Birgitta klostermuseum och Birgittastiftelsens uppgift att stödja forskning kring materiella och immateriella kulturarv kring heliga Birgitta och Vadstena. Vi vill förmedla nya rön vid återkommande seminarier och utveckla verksamheten. En ny hemsida är under konstruktion, och som ni ser av detta mail har vi nu en ny mailadress birgittastiftelsen@gmail.com som vi hoppas ska underlätta kommunikation.


Några datum att lägga på minnet 2024:

Torsdag den 18 april, kl. 18.00 är det medlemskväll på Klostermuseet. Vi träffas under enklare former (te/kaffe och liten smörgås) uppe i dormitoriet. Där kommer vi uppmärksamma vapensköldarna på heliga Birgittas relikskrin och sigillformar som i modernare tid tillverkades av guldsmeder i Vadstena. De har donerats av Vadstena Guld och Silver. Vi planerar att medlemskvällarna ska bli återkommande,

Årsmötet lördag den 25 maj kl. 15.00 i Vadstena.

Det följs av föreläsning av årets Birgittapristagare. Kallelse till medlemmar kommer, med närmre information.

Lördag den 5 oktober är det dags för Birgittaseminariet. Årets tema är Böcker, bibliotek och medeltida handskrifter med Vadstena i fokus. Söndag den 6:e besöker vi Landsarkivet under ledning av Claes Westling. Det kommer att bli mycket intressant, så vik den helgen.

Klostermuseet har öppet på lördagar under vintern, fram till 23 mars. Sportlovsöppet 19–23 februari. Den tillfälliga utställningen ”Det som göms i snö – dolda bildskatter från Vadstena” i samarbete med Gamla Vadstena står kvar fram till den 31 mars.

Birgittastiftelsens hemsida når man via www.birgittastiftelsen.se. Den är som sagt under
uppdatering,

Museets hemsida med information, program, öppettider finns här: www.klostermuseum.se

Med hjärtliga hälsningar!
Mia Åkestam, Ordförande

En bild som visar tavla, Människoansikte, rita, konst

Automatiskt genererad beskrivning

Bilden visar heliga Birgitta i färd med att skriva ner en uppenbarelse.
Detalj, utsidan av dörrar till altarskåp från Tjällmo, Östergötland. Tillverkat i norra Tyskland
1425-1450