24 juli – Ingegerd Lindaräng mottar Birgittapriset 2021

24 juli – Ingegerd Lindaräng mottar Birgittapriset 2021

Bild

I strålande sommarväder inbjöd Birgittastiftelsen till prisutdelning, föredrag och musik lördagen den 24 juli 2021. Efter violinspel i folkton av Tim Söderlund och Noa Svensson från kulturskolan hälsade stiftelsens ordförande Fredrik Vahlquist alla välkomna. Sångare från Vadstena Sång- och Pianoakademi framförde ”I denna ljuva sommartid” i sättning av Anders Öhrwall, och ”En sommarafton” av Skänningekompositören Adolf Fredrik Lindblad.

Fredrik läste så upp Stiftelsens beslut och motivering till valet av pristagare, där man särskilt lyfte fram hennes recitationer på Gräsgården ur heliga Birgittas Uppenbarelser, och anordnandet av kyrkospelet ”Visa mig vägen”, med Emily Lagergren; båda under en lång följd av år. Ingegerd berättade engagerande om sin väg till och med heliga Birgitta och tog även med i skildringen sin för ett år sedan bortgångne make Ingemar, även han en engagerad Birgittavän.

Därefter sjöng Millan Baeckström solo tre sånger, den gregorianska ”Stella Maris”, och två tonsättningar av Ludvig Rosvall till text av Ingegerd Lindaräng. Ingegerd reciterade Hjalmar Gullbergs” Jag bor vid ett rastställe”, och sångarna avslutade akten med Carl David von Wirséns ”Sommarpsalm”, tonsatt av Waldemar Ålhlén.

Klostermuseets chef Lillian Gilmark informerade avslutningsvis om museets program och aktiviteter framöver.