Vadstena klosterområde genom tusen år

Vadstena klosterområde genom tusen år

Boken om klosterområdet är nu färdig, och kan köpas vid bokbordet i Klosterkyrkan, samt i Klostermuseet så snart det öppnar. Vi återkommer snarast om pris och beställningar.

Läs om bokprojektet i en artikel i Motala & Vadstena tidningar . (artikeltexten återges nedan för bättre läsbarhet)

 

Den nya boken av Julia Sigurdson, Jan-Erik Nylund och Sune Zachrisson bygger mycket på bilder och foton,

Bokidén: Varje uppslag ska vara en berättelse för sig

Snart släpps en ny bok om klosterområdet i Vadstena. Stor vikt har lagts vid foton och bilder. Den nya boken av  Jan-Erik Nylund, Julia Sigurdson och Sune Zachrisson bygger mycket på bilder och foton,

VADSTENA 16 APRIL 2020 22:00

 

”Vadstena klosterområde genom tusen år” är skriven av Julia Sigurdson, Jan-Erik Nylund och Sigurdsons framlidne make Sune Zachrisson. Zachrisson var chef för Nordiska Museet i Stockholm i cirka 15 år och efter sin pension bosatt i Vadstena där han också var född. Julia Sigurdson är kulturvetare och skribent och Nylund är professor i skog- och mikrobiologi med stort intresse för historia och fotografering. Sigurdson och Nylund utsågs nyligen till årets mottagare av Birgittapriset .Jan-Erik Nylund berättar att när han kom till Vadstena så blev han och hans fru väldigt goda vänner med Sune Zachrisson och Julia Sigurdson. Strax därefter gav Zachrisson och Sigurdson ut boken ”Aplagårdar och klosterliljor”. Upplagan sålde enligt Nylund slut. Boken har senare kommit i nytryck men det besked vännerna då fick var att den inte skulle ges ut igen. – Då tänkte vi att vi skulle göra en annan typ av bok.Jan-Erik Nylund förklarar att de nu ville göra en fotobok som de som finns på turistorter i exempelvis Italien.

– Ibland är de väldigt bra och ibland är de dåliga. Men de är någonting som man har i handen medan man tittar och så finns det bilder som bekräftar det man ser. Samtidigt ville vi att varje uppslag skulle vara en berättelse för sig. Det där var en väldigt viktig sak redan från början, att ha ett grafiskt upplägg baserat på mycket foton och bilder. Det är en ”guidebok, men mer än en guidebok”. – För en guidebok säger ”titta till vänster så ser ni det och det” och ”där gick det åt 26 000 tegelstenar”. Det här är bilder och korta historier. Nylund säger att den handlar om vad som har hänt på området. Det handlar också mycket om byggnaderna. – Här är byggnadshistoria i centrum, hur har byggnaderna kommit till och vad har de använts till?  Boken skildrar också dem som bodde där.

Jan-Erik Nylund och Julia Sigurdson har själva tagit bilderna. Vissa har Nylund tagit med drönare. – Det ger en översikt på ett sätt som inte har funnits i någon tidigare bok om Vadstena. För grafisk design står Elin Hesselstrand från Vadstena och Jan-Erik Nylund. Hesselstrand har också gjort efterproduktionen. Jan-Erik Nylund säger att författarna vill att boken ska bli ett standardverk med bilder och ”en riktig och lite djup information” samt berättelser. Den ska, förklarar han, berätta historien om Vadstena så att den kan få sjunka in i kommande generationer.