De försvunna äggen måste återfinnas i Klostermuseet. Men med benäget stöd från diverse historiska personer som levererar ledtrådar till besökarna så hittas äggen till sist. För andra året i rad bjuder museet på äggjakt i påsktider. Berit Ljunggren är en av guiderna i Vadstena guideförening:

– Det är för att hitta på något som barn tycker är kul, men mitt i historien. Lever man i Vadstena ska man känna glädje för det rika kulturarv vi har här.

Äggjakten innebär att äggen har försvunnit. De är gömda och om man hittar dem får man en godispåse. En ledtråd i form av ett ord fås av varje historisk person – samt även påhittade personer – på vandringen genom Klostermuseet. Den första av dessa personer är Birgitta.

Artikelbild Birgitta (Margareta Carling) välkomnar besökarna till Kapitelsalen för den första ledtråden i äggjakten på Klostermuseet.

– Hon var aldrig här i klostret utan bara när det var palats, som magistrata (handledare/privatlärare, reds. anm.) åt drottning Blanka. Vi är nio stycken historiska personer här idag. Vi håller det hela på en leknivå, berättar Berit Ljunggren.

I Kapitelsalen återfinns Birgitta, som är den första äggletarna träffar på vandringen.

– Jag kommer att berätta om min tid i palatset. Jag var ju anställd här som magistrata, det vill säga lärarinna, lärare, hovdam, berättar Birgitta. Som till vardags heter Margareta Carling.

– Birgitta är en underbar figur att få vara. Hon har ju gjort hur mycket som helst. Levt både ett kristet och profant liv, med man och åtta barn. Så hon vet vad hon pratar om. Jag ska dessutom få en uppenbarelse om en liten stund, så vänta bara. Det handlar om en ledtråd.